Elektrikli Şarj İstasyonları
Türkiye'de Elektrikli Şarj İstasyonlarının Korunmasına İlişkin Ayrıntılar Netlik Kazandı: İşletmeciler, Fiyatı Belirleyecek!
Son dönemlerde trafiğe çıkan elektrikli araç sayısında artış yaşanması, Türkiye'de de şarj istasyonlarının gelecek dönemde çok ciddi artış yaşayabileceğini gözler önüne seriyor. Şimdi ise enerji piyasası düzenleme kurumu (EPDK), bu istasyonların kurulmasına, işletilmesine ve şarj hizmetlerinin sunulmasına ilişkin 'şarj hizmeti yönetmeliği' başlığı altında öneriyi resmi gazetede yayınlandı.
Hemen herkesin bildiği gibi yüksek karbon emisyonları nedeniyle meydana gelen çevresel etkileri daha çok azaltmak açısından bütün dünya, elektrikli otomobil kullanımına hızlı bir şekilde yönelmeye başladı. Pek çok dev firma, önümüzdeki senelerde içten yanmalı motorlu araç üretimini durduracaklarını ve artık dünyada tamamen elektrikli araçların satışa sunulacağı açıklanıyor. Hal böyle olunca Türkiye’de de elektrikli araçlara ilişkin yatırımlar hız kazandı. Geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın ülkemize geleceği ilan edilmişti. Buna ek bir şekilde yerli otomobil Türkiye’deki elektrikli otomobillerin sayısının ve şarj istasyonlarının artacağını göstermişti.
Türkiye'de az olarak nitelendirilebilecek şarj istasyonları, gündeme gelmeye başladı. Yakın zaman içerisinde devlet eliyle şarj istasyonu kurulumunu gerçekleştirene 20 milyon TL destek verilecek. Şimdi ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan konuya yönelik bir son dakika açıklaması geldi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Resmi Gazetede ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ Yayımladı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik enerjisi ile çalışan araçlara enerji üretimini gerçekleştirecek şarj ünitesi ile istasyonlarının kurulması başta olmak üzere şarj ağı ile şar ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına yönelik usul ve esasları belirlemek amacıyla resmi gazetede dair hizmeti yönetmeliğini yayınladı.
Resmi gazetede yer alan yönetmelik bilgilerine göre; ağ işletmeciliği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan konuya yönelik alınan lisans açısından yürütülecek. Diğer taraftan bu lisans, hiçbir durumda bir başkasına devredilemeyecek. Kurumun yapmış olduğu açıklamalara göre lisans almak isteyen katılımcıların bir gün gerekli belge ve bilgilerle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başvuru sistemi üzerinden başvuru işlemlerini yapmaları gerekir. Bunu ek bir şekilde lisans müracaat işlemlerinde bulunacak kişilerin, anonim ya da limited şirket şeklinde kurulması gerektiğinin altı çizilirken diğer taraftan lisansın en çok 49 yıla kadar verilebileceği dile getirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, lisans suresinin tahmin edilen azami lisans süresinin gözetilmesi suresi ile daha çok uzatır alabileceğini de açıklamalarına ekledi.
Lisans Alanların 6 Ayda 50 Adet Şarj Ünitesi Kurması Gerekir
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre şarj sistemi işletmecisi, lisansını aldıktan hemen sonraki 6 aylık süreç içerisinde 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 değişik ilçedeki istasyonlardan meydana gelen bir elektrikli araç şarj ağı oluşturacak.
Bu ünitelerin ise en az %50’ sinin DC 50 KW ile üzeri güçte yani hızlı şarj olması gerekecek. Ek bir şekilde; şarj hizmetleri ile ilgili fiyatların işletmeci tarafından birim enerji fiyatı göz önünde bulundurularak serbestçe belirlenebileceği, farklı tip ve güçteki ünitelerde ise farklı fiyat uygulamalarının bulunacağı, fiyatlarının ise dijital mecralardan ilan edilmesinin gerekli olacağı, tüketicilerden üyelik bedeli şeklindeki ek ücret alınmayacağı, makul ölçüde karlılık politikasının dikkate alınacağı gibi çeşitli maddelerde yönetmelikte yerini aldı. Diğer taraftan zorunlu nedenler haricinde şarj hizmetinin kullanıcılarda ayrım gözetmeksizin kesintisiz ve devamlı bir şekilde sunulması gerektiği de açıklandı.
Son olarak da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kararında lisans müracaat işlemleri açısından başvuracak tüzel kişiler için belirlenen asgari sermaye tutarının 4 milyon 500 bin TL olması gerekeceği dile getirilirken, lisans alma bedelinin ise 3 milyon TL, lisans tadil bedelinin ise 14 bin TL ve en son olarak da lisans suresi çıkartma bedelinin 3 bin TL olarak belirlendiği açıklandı.