Araçlarda Bulunan Gece Görüş Sistemleri İle İlgili Tüm Bilgiler

Araçlarda bulunan gece görüş sistemleri ile ilgili tüm bilgiler Araçlarda bulunan gece görüş sistemleri ile ilgili tüm bilgiler Sürücüler gece araç kullanırken ne kadar dikkatli olursa olsun, farların aydınlatmadığı kör noktalardan dolayı ve insan gözünün gece görüş açısının daha düşük olması nedeni ile yoldaki bazı engel vb. durumları görmeyebilir. Sürücüler gece araç kullanırken ne kadar dikkatli olursa olsun, farların aydınlatmadığı kör noktalardan dolayı ve insan gözünün gece görüş açısının daha düşük olması nedeni ile yoldaki bazı engel vb.durumları görmeyebilir. Otomobil üreticileri teknolojinin de gelişmesi ile gece sürüşlerinde bu tarz problemleri geliştirmek için gece görüş yardımcısı ya da diğer adıyla gece görüş asistanını geliştirdiler. Bu yazımızda bu sistem ile ilgili tüm bilgileri birlikte inceleyeceğiz.
GECE GÖRÜŞ SİSTEMİ NEDİR?
Gece görüş sistemi ismini askeri operasyonlarda mutlaka duymuşsunuzdur. Otomobiller de uygulana gece görüş sistemi de mantık açısından askeri sistemlerle benzer olarak çalışmaktadır. Sistem büyük bir objeyi farların görüş acisinda olmasa bile tanımaktadır ve sürücüye bilgi vermektedir. Araça yerleştirilen özel sensörler yardımı ile geleneksel kamera görüntüsü araç ekranlarına yansıtılır, görüntü de siyah beyaz renk tersine çevrilir hatta pahalı sistemlerde renkli görüntü araç ekranına yansıtılarak sürücü uyarılır. Premium otomobil üreticilerinin çoğu bu sistemi standart olarak araçlarında sunmaktadır. Sistemin opsiyonel versiyonları da vardır ve aktif pasif güvenlik önlemlerini bir arada içermektedir. Örneğin, araç tehlikeyi farkeder, sürücüyü uyarır, sürücü zamanında tehlike durumuna tepki vermezse çarpışmayı önleyebilir.
SİSTEMİN AMACI:
- Gece sürüşlerinde görünmeyen engeller için sürücüyü uyarır ve kaza riskini en aza indirir,
- Yol uzeeinde başka bir araçla karşılaşıldığında gözleriniz iki ışık arasında kalan cisimleri görmenizi engeller, gece görüş sistemi bu gibi durumlarda iki ışık arasında oluşabilecek tehlikelerde sürücüyü uyarır,
- Alaca karanlık sürüşlerde araç farları yetersiz görüş sunar ve sistem bu gibi durumlarda sürücüye yardımcı olur.
GECE GÖRÜŞ SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR:
Sistemin en önemli parçası özel bir kameranın olmasıdır. Kamera belirli bir cihaza bağlanarak aracın ön kısmına monte edilir. Araçlarda bulunan gece görüş sistemleri ile ilgili tüm bilgiler Ayrıca yine araca monte edilen kızıl ötesi sensör sayesinde insan gözünün görebileceğiden daha geniş bir alan taranır. İzleme üniteleri bilgileri aracın konsoluna ya da bilgi ekranına aktarır. Bazı araçlarda bilgiler ön camın küçük bir kısmına yansıtılmaktadır. Sistemin beyni olan kamera ne kadar temiz olursa görüş açısı o kadar iyi olmaktadır. Çoğu sistem park ışığı yanmadan park edilmiş arabayı yaklaşık 300 metre mesafede algılayabilir, insan ya da nesnleri ise 100 metre mesafede algılayabilir. Otomobil üreticileri sistemi farklı cihazlardan kurabilir fakat değişmeyen bazı cihazlar vardır.
*Kızılötesi Sensör: Sensördej bir ya da daha fazla sayıda bulunabilir. Genellikle aracın ön kısmına monte edilir. Cihaz uzun mesafelere kızılötesi ışınlar yayarak engelleri tanımaya çalışır.
*Video Kamera: Kamera aracın önündeki yolu izler, düzeltir ve yüzeylerden yansıyan radyasyonu düzenler.
Sensörlerdej toplanan bilgiler kontrol ünitesinde toplanır. İşlenen öğeler sürücü için düzenlenir ve çoğaltma cihazına gönderilir. Çoğaltma cihazı monitör ya da renkli ekran olabilir.
GECE GÖRÜŞ SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ:
- Aktif Çalışma Modlu Cihazlar: Sistemde kızılötesi radyasyonu algılamanın yanı sıra farlara yerleştirilmiş yayıcılar da bulunmaktadır. Uzağa IR lambası parlar ve nesnelere vurup yansıyan ışınlar aracın kamerası tarafından yakalanarak sürücüye bilgi verilir. Sistem ekranda net bir görüntü ortaya koymaktadır. Çalışma mesafesi 250 metre civarındadır.
- Pasif Analog Sistemler: Sensörler termal kamera çalışma prensibine göre çalışır. 300 metreye kadar görüntü alabilir. Sensörler nesneden gelen ısı radyasyonunu algılar ve ters renk çevirme görüntüsü ile görüntüler. Çalışma verimliliği maksimum 300 metredir çünkü daha uzak mesafedeki nesneler ekranda çok küçük noktalar halinde görünmektedir.
SİSTEMDEN BAZI ÖRNEKLER:
- Nigt View Asist Plus: Sistemin tasarımcısı Mercedes firmasıdır. Sistemde yoldaki engellerin yanı sıra deliklerde tespit edilmektedir. Kızılötesi ışınlar düzensiz yıllarda dahi bilgileri toplar ve kontrol ünitesine aktarır. Kamera ve kızılötesi verileri aynı zamanda aracın beynine de iletilmektedir. Tüm veriler analiz edilir ve sürücünün ekranına yansıtılır. Aydınlatma sistemi bazı durumlarda sürücüden bağımsız olarak uzun kısa yapabilir.
- Dinamik Işık Spotu: Sistem BMW tarafından tasarlanmıştır. Yaya güvenliği de oldukça ön planda tutulmuştur. Sisteme ek olarak kalp atış hızı sensörü bulunmaktadır. Yani 100 metre uzakta bulunan nesne canlı ise onu tanıyabilir.
- Gece Görüşü: Tasarımcısı Audi firmasıdır. Algılamada kolaylık için canlı nesneler sürücü ekranında sarımsı renkte gösterilir. Sistem olası çarpışma risklerini hesaplayabilir ve sesli ikazla sürücü uyarılır. Çarpışma uyarısında ekrandaki sarımsı renk kırmızı renge döner.
SİSTEMİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI:
Unutulmaması gereken en önemli nokta bağımsız sistemlerin hiç birisi araç kontrolünü tam olarak sağlayamaz. Sistem sürücünün işini oldukça kolaylaştmakta ve sürücünün dikkatinin dağılmasını engellemektedir.
Dezavantajları ise yoldan geçen hayvanlar zamanında algılanmayabilir, yağışlı havalarda ve sisli hava koşullarında sistem çalışmaz, sürücünün aynı anda bilgi ekranini ve yolu izlemesi baİ problemleri ortaya çıkarabilir. Ayrıca sistemin arıza yapabileceği ve hata bilgiler aktarabilecegi sürücüler tarafından unutulmamalıdır.
Sistem bazı araçlar da standart sunulmasa bile sonrada montajı mümkün olabilmektedir. Araçlarda bulunan gece görüş sistemleri ile ilgili tüm bilgiler Bunun için sistemin bileşenlerinin olması ve gerekli yerlere montajının yapılması yeterlidir. Bu arada Opel yedek parça ve Ford Yedek Parça ihtiyaçlarınızda sizlere tüm ihtiyaçlarınızda Otoyedekmarket hizmetinizde dir.