Araba Neden Vitese Geçmez?
Araba Neden Vitese Geçmez? Problemleri nelerdir, sizlere şanzıman vites, aktarma parçaları hakkında bilgiler vereceğiz.
Vites Arızaları Nelerdir?
Vites kutusu; şu demek oluyor ki şanzımanın aracınız için önemi yukarıda belirtmiştik. Aracınız için böylesi bir öneme haiz vites kutusunda oluşabilecek bir arıza araç sahipleri olarak sizleri en fazlaca endişelendiren konulardandır. çünkü vites kutsu arızaları hem maliyetli olan bununla birlikte aracınızın elden çıkarmak arzu ettiğiniz durumlarda aracın değerini düşüren arızalardandır.
Aracınızın vites kutusunun arızalanmasının / bozulmasının bir çok sebebi olabilmektedir. Hatalı vites değiştirme sürücü kaynaklı yanlış debriyaj kullanımı, ani frenler ve sık vites değişikliği, aracınızı yokuşlarda park ederken el frenini çekip ondan sonra vitesi takmamak, şanzıman hasımnın değişim ve kontrolünün vaktinnde yapılmaması, aracınızın dişli ve bilyalarının aşınması, araç kullanmasının doğru yapılmaması şeklinde nedenler şanzımanın arızalanması ve ömrünün kısalması sonucunu doğurmaktadır. Anlattığımız bu sorunlar sonrasında iç yapısı gereği birçok aksamın birleşmesi ile oluşan şanzımanın / vites kutusunun arıza sebebi bu aksamlardan kaynaklı olabilmektedir.
İlettiğimiz bu durumlar daha sonra iç yapısı gereği birçok aksamın birleşmesi ile oluşan şanzımanın / vites kutusunun arıza nedeni bu aksamlardan kaynaklı olabilmektedir.
Peki vites arızaları nelerdir?
Vites tamir edilmesi gerekenleri alt alta toplamamız mümkündür:
- Arabanızın vitese çok zor geçmesi
- Vitesten değişik seslerin gelmesi
- Vitesin atmasında olan güçlük
- Aracınızın vitese alınırken gitmeme sorunu
- Aracınızın vitesten çıkmaması boşa geçmemesi
Aracınız vitese zor geçiyorsa yahut vites geçmek için üst üste tecrübe etme yapmanız gerekiyorsa akla evvela debriyajdan kaynaklı problemler gelmektedir. Böyle bir durumda öncelikle debriyaja bakılır, debriyajda herhangi bir sorun gözlemlenmez ise vites kutusu test edilir. Çoğu zaman manuel şanzımana sahip araçlarda görülen bir sorun olan vitesten cartlama tarzında bir ses gelmesi halinde ise senkromeçe, debriyaja, vites dişlerine, şanzıman kısmına, rulman yatağına bakmak icap eder.
Vites Kutusu Nedir?
şanzıman; bilinen öteki adı ile vites kutusu diyebiliriz motordan yönlendirdiği hareketleri ihtiyaç duyulan seviyedeki torka çevirip dişliler ve şaft yardımıyla diferansiyele aktararak bu gücün tekerleklere iletilip aracınızın hareket etmesini elde eden en önemli aktarma organıdır. Vites kutusu bilinen en kısa tarifı ile aracınızın hızına bağlı olarak vitesi arttırma ve azaltma zamanını anlamanızı elde eden aksamdır.
Araç Çalışıyor Ancak Vitese Geçmiyor?
Aracınızdaki vites geçişlerinde zorlanma olmasının veya hiç vitese geçmiyor olmasının bazı olası sebepleri vardır. Aracınızda baskı balata seviyesi azaldığında vites geçişlerinde problem yaşarsınız. Aracınızdaki şanzıman yağ seviyesi azaldığında parçalar arasındaki sürtünme artar bu durumda vites geçişlerinde zorlanma olacaktır. Aracınızdaki senkromenç arızasıda yeniden vites geçişlerinde sıkıntı olmasına neden olacaktır. Senkromenç arızalarında çoğu zaman vites her seviyeye değil bazı viteslere geçişlerde sıkıntı yaşatmaktadır. örneğin; birinci vitese geçiyorken üçüncü vitese geçmemesi şeklinde... Vites kolundaki arızalarda vites geçmesinde mesele yaşanılan bir diğer husustur.
Araç Vitesten Çıkmıyor
Aracınızın vitese geçerken zorlanması sorununun kısa sürede giderilmemesi halinde bu mekanik sorun daha da ilerleyecek ve aracınız vitese hiç geçmemeye başlayacaktır.
Aracınızın vitesten çıkmıyor ise arızalı olmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Debriyaj kavrama sorunu
- şanzıman hasımnın azalması yahut bitmiş olması
- vites kolu ile şanzıman arasındaki bağlantının bozulması
- senkromeç problemlerı
- vites kutusundaki mekanizma sorunları
Yukarıdaki belirtilerin birtakımlarını ve /yada hepsini gözlemliyorsanız en kısa sürede bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.
Araç Vites Atıyor
Vites arızlarından biri de aracınızın vites atması sorunudur. özellikle yokuşlu yollardan çıkarken gaza basınca vites atabilmektedir. Vites atmasının biroldukça nedeni olabilmekle birlikte en sık rastlanılanları şu şekildedir:
- aracınızın vites değiştirme çubuklarının eğbilimselş olması
- aracınızın vites kutu giriş - çıkış millerinin yataklarında oluşan sorunlar
- şanzımandaki ( vites kutusu) kurt dişlilerinin aşınmış olması
- şanzımandaki manşon dişlilerinin aşınmış olması
- aracınızın motoru ve şanzımanı arasındaki bağlantının gevşemiş olması
Araç Vitesteyken Gitmiyor
Aracınız vites geçişini yapmanıza rağmen hareket etmiyorsa; şu demek oluyor ki aracınız boşta çalışmaya devam ediyorsa aracınızın debriyaj sisteminde bir arıza oluşmuş olabilir. Debriyaj sisteminde oluşan arıza vites geçişinin motordan şanzımana iletilmesini engelliyor olabileceğinden öncelikle debriyajın test edilmesi gerekmektedir. Debriyajın kontrollerinin tamamlanmasından sonrasında şayet probleminin debriyaj kaynaklı olmadığı anlaşılırsa bu durumda vites kutusu test edilmelidir.
- vites kutusundaki dişliler aşınmış,
- vites değişiklik yapma çubuğu kırılmış,
- vites değiştirme çatalı aşınmış,
- değişiklik yapma mekanizmasının kendisi bozulmuş,
- vites kutusundaki miller zarar görmüş olabilir.Böylesi bir durumda beklemeden ve geçiştirmeden bir servise başvurmanız gerekmektedir.