Araba Neden Gezme Yapar?
14-06-2022
15:51
Araba Neden Gezme Yapar?
Hemen hemen hepimizin başına gelmiştir, aracımızın seyir halindeyken sağa veya sola doğru çekme yapması. Buna halk dilinde gezme denir. Peki, nedir aracın gezme meselesi?
Gezme Olayı Nedir?
Gerek hususi otomobillerimizde gerekse ticari hafif ve ağır vasıtalarda oldukça sık rastlanılan durumdur aslında gezme. Günlük hayatta karşımıza çıkabilen ve eğer şanslı isek çok fazla masrafa girmeden kurtulabileceğimiz bir durumdur. Araçlarımızda gezme olayının başladığını özellikle otoyol sürüşlerinde veya temiz asfalt diye nitelendirilen düzgün bir yolda seyir halindeyken hafifçe direksiyonu bırakır gibi yaptığımızda aracın kendi kendine sağa veya sola yönelmesine gezme adı verilir.
Gezme Belirtileri Nelerdir? Aracımızın Gezme Yaptığını Nasıl Anlarız?
Aracımızla seyir halindeyken düz yolda aracımızın direksiyonunu bırakır gibi yaptığımızda araç anında sağ tarafa veya sol tarafa yönelme eğilimi gösteriyorsa, aracımızla viraj alırken bir tarafa kolayca dönüyor diğer tarafa daha sert bir dönüş tepkisi veriyorsa buradan aracımızın gezme olayına başladığı sonucuna varırız.
Gezme Yapma Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle aracımızın gezme olayına başlaması için birçok faktör bulunmaktadır. Bunların başlıca sebeplerini sıralayacak olursak eğer bu sebeplerin en başını hiç şüphesiz Bozuk yollar ve bu yollarda aracı yol şartlarına uygun olmayacak şekilde yüksek sürat ile kullanmak çekecektir. Aynı zamanda gezme olayının oluşmasına rol oynayan diğer önemli etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aracımızla, aracımızın yapısına ve standardına uygun olmayan yollarda seyahat etmek. Örneğin; binek otomobilimizle stabilize yollarda aracımızı zorlayacak şekilde araç kullanmak.
- Araçlarda üretici standartlarının dışında jant lastik kullanmak.
- Aracımızın ağırlığına göre uygun lastik basınçlarında aracımızı kullanmamak.
- Tümsek, kasis, çukur vb. yerlere hız kesmeden sert bir biçimde girmek ve akabinde aracın jantlarında oluşacak hasarlar.
- Yoldaki çukurlara sert biçimde girerek aracın alt takımlarına zarar vermek.
- Aracın amortisörlerinin zarar görmesi
- Rot kollarının veya rot başlarının zarar görmesi
- Jantlarda oluşan eğrilikler
- Lastik balans ayarlarının bozulması
- Fren balatalarının dengesiz şekilde aşınmaları
- Rot / Balans ayarlarının düzenli olarak yapılmaması
- Mevsimine uygun olmayan lastiklerin kullanılması sonucu alt takımlara verilen zararlar araçlarda gezme olayının yaşanmasına sebep olan başlıca nedenlerdir.
Araçlarda Gezme Olayının Yaşanmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öncelikle gezme olayının yaşanmaması için mümkün olduğunca araçlarımızı kullanım amacına uygun olmayan yollarda kullanmamaya özen göstermeliyiz. Araçlarımızın fabrika azami yükleme ağırlıklarının üzerine çıkmamaya özen göstermeliyiz. Aracımızın lastik basınçlarını aracın yük durumuna uygun şekilde ayarlamalıyız. Bu bilgileri genellikle araçların B sütunlarında bulunan fabrika etiketlerinin üzerinde bulabilir. Bu etiketlerde araçla seyahat edilecek kişi sayısına veya araca yüklenecek ağırlığa uygun hava basınçları net bir şekilde belirtilmektedir.
Örneğin tek başınıza uzun yola çıkacağınız zaman lastik hava basınçlarının min ağırlık seviyesine göre ayarlamalısınız eğer 4 kişilik bir aile olarak ve bagaj bölümünde eşyalarınızın yükleneceği bir seyahat düşünüyorsanız lastik basınçlarını buna bağlı olarak arttırmanız gerekmektedir. Sert çukur kasis gibi yerlere mutlaka hızınızı azaltarak girmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde aracınızın alt takımları zarar görecek ve buda gezme olayının yaşamasına sebep olacaktır. Aracınız İçin Yedek parça İsterseniz Ford Yedek Parça sitemizle iletişim kurmanızı ve ürünlere göz atmanızı öneririz. Bu nedenle araba kullanırken aracımızı yol, hava, trafik ve trafik uyar levhalarına uyumlu şekilde ilerlemeye özen göstermeliyiz