HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araba Nasıl Kaldırılır

24-06-2022 00:31
Araba Nasıl Kaldırılır

Araba Nasıl Kaldırılır Otomotiv sektöründe önde gelen tercihlerin başında araçların şanzıman seçiminde manuel (otomatik olmayan) şanzımanlar tercih edilir. Bunların yanı sıra birçok şanzıman tercihi de bulunmaktadır fakat günümüzde bunlar pek yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Araba Nasıl Kaldırılır 

Manuel ve Otomatik şanzıman olarak adlandırdığımız şanzımana sahip araçlar da ilk hareket esnasında debriyaj ekibinde baskı ve balata dediğimiz volan takımından ayrılması sonucu aracın ilk hareketi yani "Araba nasıl kaldırılır?" sorusuna cevap buluyoruz.

Debriyaj Takımı Nedir?

Baskı, balata ve volan dediğimiz şanzımana bağlı aracın kinetik enerji yükünü üstlenen aksamlardır.

Debriyaj Takımı ( Sistemi ) Çalışma Prensibi Nedir?

Fizik kuralları gereğince fren balatasına benzeyen ve motordan gelen kinetik enerji sayesinde dönüş hızına ve ivmesine sahip olan parçaya balata ismi verilir. Bu balata dediğimiz aksam motordan gelen kinetik enerji ile hızlı bir şekilde dönerken sürücünün ayağını debriyajdan çekmesi ile beraber volana bağlı olan baskıya yapışır ve AKS sayesinde tekerleklere dönüş ivmesi verilir.

Otomatik Şanzıman Otomotivlerde Aracın Kaldırılması ( İlk Hareket ) Nasıl Olur?

Vites, D (Drive) durumuna getirilir ve gaz pedalına basılır.

Manuel Şanzıman Otomotivlerde Aracın Kaldırılması (İlk Hareket ) Nasıl Olur?

En solda bulunan debriyaj pedalına sol ayak ile sonuna kadar basılır ardından sağ ayak frende ise fren serbest bırakılır ve yumuşak bir şekilde, yolun eğimine bağlı değişiklik gösterebilir. Gaz pedalına sağ ayak ile baskı yapılır bu esnada sol ayak debriyaj pedalından yavaş bir şekilde aracın tepkisine göre araba kaldırılır.

Manuel Araçlarda daha önce manuel şanzıman kullanmamış kişilerde sık sık karşılaşılan sorunlardan biri aracın ilk hareket esnasında yani aracın kaldırılması sırasında yaşanan aracın düşük devir yüzünden STOP etmesi durumudur. Bu durumun yaşanmaması için genelde kişilerin pratik yapması ve kullandığı araç hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Otomatik şanzıman araçlarda ise bu durumun yaşanması vites kutusunda bir arıza mevcut değil ise neredeyse imkansızdır. Araç Drive durumunda gaza basıldığında hareket haline geçer.

Aracın olması gerektiği gibi debriyaj ile birlikte ya da otomatik vites araçlarda Drive durumunda gaza basıldığı takdirde harekete geçmemesi halinde yani aracın kalkmaması halinde aracın mekanik aksanlarında herhangi bir arıza olduğunu gösterir. Bunlara örnek olarak aks ve aktarma organlarıdır.

Aks ve Aktarma Organları Nedir?

Aks aracın motorundan yaratılan yakıt kaynaklı enerjinin şanzıman yoluyla tekerleklere iletildiği bir ekipmandır tekerleklerin döndürülmesinde rol oynar. Arabaların kullanımdan kaynaklı bakım yada arıza durumu olabilmektedir. Ford Yedek Parça alarak orijinal parçalarla ürünlerinizin genel sorunlarını gidermemizi isteyebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.