HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araba Nasıl Geri Vitese Alınır?

24-06-2022 00:40
Araba Nasıl Geri Vitese Alınır?

Araba Nasıl Geri Vitese Alınır? Pek çok otomobil kullanıcısı belirli bir deneyim kazandıktan sonra araçları ile ilgili neredeyse tüm bilgilere sahip oluyor. Ancak bu işe yeni başlayanlar; yani otomobil kullanma konusunda acemi olanlar bazı çok basit işlemleri yapmakta zorlanıyorlar. Bunlardan bir tanesi de geri vites konusudur.

Araba Nasıl Geri Vitese Alınır? 

Geri vites, otomobillerin olmazsa olmazıdır. Araba Nasıl Geri Vitese Alınır? Geri vites olmadan bir aracı geriye doğru sürmek imkansızdır. Aracın geriye doğru hareket ettirilmesi özellikle park etme aşamasında karşımıza çıkmaktadır.

Her Otomobilde Geri Vites Var Mıdır?

Günümüzde her otomobilde hatta otomobil dışında motosikletleri saymazsak her motorlu taşıtta geri vites bulunmaktadır. Geri vitessiz arabayoktur. Geri vites otomobillerde 5 ileri (bazı araçlarda 6 veya 4 ileri) dışında 1 geri olarak adlandırılmaktadır.

Geri Vites Ne İşe Yarıyor?

Geri vitesin ilk işlevi bir aracı geri göne yani bagaj yönüne doğru hareket ettirebilmek için kullanılmaktadır. Araba Nasıl Geri Vitese Alınır? Eğer rampada değilse veya dış etki yoksa bir aracı geri vites olmadan arkaya doğru hareket ettirmek mümkün değildir.

Geri vitesin bir diğer işlevi ise özellikle park halindeki araçların kaymaması için kullanılmasıdır. Rampada ya da hafif eğimli bir yolda park edilen bir aracın ön tarafı rampa aşağısına doğru dönükse el freninden sonra ikinci bir önlem olarak de araç geri viteste bırakılır. Bu, aracın kaymasını önlemek açısından son derece önemlidir.

 

Peki, Geri Vitese Almak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Bir aracın geri vitese alınması son derece basit bir işlemdir. Ancak bazı sürücü adayları bunun nasıl yapılacağı konusunda tereddütte düşmektedir. Hem manuel vites araçlarda hem de otomatik vites araçlarda bu işlem oldukça basittir. Sadece manuel tip araçlarda marka ve modele göre bazı farklılıklar olabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bir aracı geri vitese almak için öncelikle durmak gerekir; yani aracın hareket etmiyor olması gerekmektedir.

Otomatik vites araçlarda geri vitese almak işlemi için öncelikle araç hareket ediyorsa frene basılarak araç durdurulur. Daha sonra vites bölümünde "R" yazan yere vites el ile hareket ettirilir. Bu işlemden sonra araç artık geri vitese geçmiş olur.

Manuel vites araçlarda ise geri vitese almak için birkaç işlem yapılır. Tabi yine aracı durdurmak gereklidir. Vitesin el ile hareket ettirilebilmesi için sol ayak ile debriyaj pedalına basılması gerekir. Manuel tip araçlarda debriyaj pedalına basılmadan hiç bir vites hareket ettirilmez. Debriyaj pedalına basılı halde iken vites el ile hareket ettirilir. Manuel tip araçların marka ve modeline göre vites kutusunda "R" yani geri vitesi farklı yerlerde olabiliyor. Bazı araçlarda sol önde veya sağda, bazı araçlarda sol önde veya sağda şekilden olabilmektedir. Bunun yeri vites topuzunda "R" olarak gösteriliyor.Araba Nasıl Geri Vitese Alınır? Hatta bazı araçlarda vites topuzunun hemen altında bir mandal aparat bulunmakta olup; bu aparat çekilerek araç geri vitese alınmaktadır. Kusursuz bir araba kullanıcısının dikkat ettiği Ford Yedek Parça için mutlaka orijinal tercih etmesidir. Bizler otoyedekmarket.com olarak daima sizlerleyiz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.