Araba Aküsünün Ömrü Ne Kadardır?
Araba Aküsünün Ömrü Ne Kadardır? Akü ömrü kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir. Tam olarak ne kadar uzun olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak, akünün üzerindeki üretim tarihine bakarak bir fikir edinebilirsiniz.
Araba Aküsünün Ömrü Ne Kadardır?
Depolama koşulları, aracın nasıl ve ne sıklıkta kullanıldığı ve hava koşulları servis ömrünü etkileyen ana faktörlerdir. Pil ömrü aslında birçok yerde gizlidir. Pillerin son kullanma tarihi yoktur. Bir akü satın alırken üretim tarihini kontrol etmelisiniz. Bunun nedeni, uzun süre rafta kalmaları halinde sülfatlaşma meydana gelebilmesidir. Bu, akünün ömrünün kısalacağı anlamına gelir.
Raf ömrüne ek olarak, kullanım ve kullanım sıklığı da aracın ömrünü kısaltabilir. Aracı uzun süre çalıştırmaktan kaçının veya yoğun trafikte tekrarlanan "dur-kalklar" akü ömrünü kısaltabilir. Sıcaklık koşulları da akünün ömrü üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Akünün çalışması için optimum sıcaklık 25°C civarındadır. Ortam sıcaklığı bundan çok daha düşük veya yüksekse, akünün hizmet ömrü iki ila üç ay kısalabilir.
Aracı çalıştırmak için ilk enerjiyi sağlayan akü çok önemli bir bileşendir. Akü olmadan araç çalışmayacaktır. Araba çalışmıyorsa bitmiş bir akü söz konusudur. Bunun nedeni, marşa basıldığında akünün motor için ilk enerjiyi sağlamasıdır.
Kışın akülerin gücü neden biter?
Akünün ömrü ortam sıcaklığına da bağlıdır. Kışın sıcaklıklar daha düşüktür ve aküdeki sıvı yeterince reaksiyon gösteremez. Bu da aküyü daha az verimli hale getirir.
Ayrıca, motor yağı donduğunda daha fazla enerji gerekir. Akü tedarik etmek zor olabilir. Akü kullanım ihtiyacı da daha soğuk iklimlerde daha yüksektir. Isıtma, camların buğusunun giderilmesi ve ön cam sileceklerinin sık çalıştırılması gibi mevsimsel koşullar da akülerin daha hızlı boşalmasına neden olabilir.
Akünün işlevini yerine getirmesi için kaç volt gerekir?
Bir akünün işlevini yerine getirebilmesi için belirli bir akım iletmesi gerekir. Bu değeri bulmanın yolu şarj değerini ölçmektir. Voltaj değerinin normal seviyede olabilmesi için 12 voltun altına düşmemesi gerekmektedir.
Ölçüm sonuçları bu seviyenin altındaysa, akü işlevini yerine getiremeyecektir. Ölçüm sonucu, akünün değiştirilmesi gerektiğini gösteren verilerdir.
Akü ne sıklıkla değiştirilmelidir?
Akünün ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğinin cevabı, aracın ne sıklıkla kullanıldığıyla doğrudan ilişkilidir. Aküler kendi kendine deşarj olur ve kullanılmadıkları zaman deşarj olabilirler. Ancak, şarj edilemeyen bir aküyü değiştirmek yerine aküyü güçlendirmek (akünüzde bir sorun yoksa) yeterlidir.
Akü yeniden şarj edilemiyorsa, örneğin akü bitmişse veya arızalıysa, akü değiştirilmelidir. Akünün ömrü, akünün nasıl ve nerede kullanıldığıyla ilgilidir. Başka bir deyişle, akü ömrü aktivasyon sayısı ve kullanım koşulları ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin, yüksek ortam sıcaklıkları ve yoğun çevrim ömrünü azaltır. Bu nedenle akülerin kullanılacakları yere göre seçilmesi önemlidir.
Beklenen akü ömrü veya akünün değiştirme süresi sorusunun cevabı aşağıdaki şekilde verilebilir:
· Binek otomobiller için ortalama 4-5 yıl
· Ticari araçlar için 2-4 yıl
Genel olarak akülerin ömrü kesin olarak belirlenemez. Bunun nedeni, akülerin çevresel faktörlerden, araç kullanım sıklığı ve türünden ve raf saklama koşullarından etkilenmesidir. Bununla birlikte, bir akünün son kullanma tarihini belirlemeye yardımcı olabilecek bazı unsurlar vardır. Bir akünün ne kadar dayanabileceğinin cevabı, üretim yılı ve saklama koşulları gibi detaylarda gizlidir.
Akülerin son kullanma tarihi var mı?
Birçok kişi yeni akü satın almadan önce ya da akülerinin bitmesinden endişe ettiklerinde son kullanma tarihini merak eder. Öncelikle, akülerin bir son kullanma tarihi yoktur, ancak üretim tarihi mutlaka üzerinde yazılıdır. Ortalama akü ömrünün ne kadar sürdüğü sorusunun cevabı üretim tarihinde gizlidir.
Akünün ne zaman üretildiğini bilmek önemlidir. Akü satın alırken veya takarken her zaman üretim tarihine bakın. Peki bir akünün üretildiği yılı nerede bulabilirsiniz ve bu neden önemlidir?
Üretim tarihi akünün negatif elektrotunda, akünün üzerinde ve garanti kartında bulunur. Rafta bekleyen akülerin büyük olasılıkla deşarj olduğunu ve akü içinde sülfürleşmeye başladığını unutmamak önemlidir. Örneğin, üretileli bir yıl olmuş bir akünün içinde sülfürleşme başlamış olabilir.
Akü tipi de önemli bir faktördür. Örneğin, sıvı aküler en fazla altı ay önce üretilmiş olmalıdır. Kuru aküler daha uzun ömürlüdür. Kuru akü satın alırken, üretildiklerinden bu yana en az bir yıl geçmiş olduklarından emin olun.
Sıcaklığın akü ömrü üzerindeki etkisi
Bir aracın akü ömrü, kullanım koşulları ve çalıştırma sayısı ile orantılıdır. Burada sıcaklık, sürüş sıklığı, akünün şarj edilip edilmediği ve akünün ne sıklıkla açıldığı gibi birçok ayrıntı önemlidir.
Sıcaklıktaki değişiklikler kapasiteyi ve akünün ömrünü etkiler. Aküler için ideal sıcaklık 25°C'dir. Sıcaklık düştüğünde çalıştırma kapasitesi azalır, ancak kullanım ömrü uzar. Sıcaklık arttıkça pil kapasitesi daha iyi olur, ancak pil ömrü azalır. Örneğin, üretim tarihleri, teknik özellikleri, araçları ve kullanım şekilleri aynı olan, ancak biri Antalya gibi güneydeki bir ilde, diğeri ise Anadolu'nun doğusundaki bir ilde kullanılan bir akü düşünün. Akünün Antalya'da 3-4 ay önce kullanım ömrü bitecektir. Otoyedekmarket.com olarak Peugeot yedek parça sunuyor Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz.