90’lı yılların “Hot Hatch” otomobilleri
90’lı yılların "Hot Hatch” otomobilleri 80’lerin sonu 90’ların başında dünyada "Hot-Hatches”, ülkemizde ise ”GTI sınıfı”, ”Otoban Faresi”, ”Uçan Tabut” gibi isimlerle anılan bu araçlar,
Mikro chip teknolojisi ile birlikte programlanmış enjeksiyon sistemlerinin otomobillere uygulanması ile içten yanmalı motorlarda verimlilik ve güç artışı sağlanması,
Gelişen metal ve metal işleme sektörü,
Petrol/Enerji krizinin etkileri,
Emisyon azaltma fikirlerinin hayata geçirilmeye başlanması,
Otomobil üretim maliyetlerini azaltma çabası,
Minimalizm akımının etkilerinin ortaya çıkardığı yeni yaşam tarzı gibi sebepler ile hızla arka arkaya yollarda görülmeye ve birbirlerine öykünerek rol çalmaya, rekabet etmeye başladı.
90’lı yılların "Hot Hatch” otomobilleri
Bugün 50-60 yaşlarında olan, zamanın hızlı delikanlılarının o yılları buruk bir tebessümle hatırlamasına sebep olan, küçük & hızlı otomobiller.
Belki de bu otomobiller için söylenecek en önemli şey her birinin tasarımlarıyla ve sürüş dinamikleriyle birer ruha sahip olmasıydı.
İnternetin olmadığı yıllarda, bu küçük & hızlı otomobilleri sadece yollarda denk gelirse görebilen ergenlerin, okul defter kapaklarında, oda duvarlarında mutlaka resimleri vardı.
Benim duvarımda da bu posterlerden öylesine çok vardı ki duvarın rengi bile görünmüyordu.
F1 yarışlarından kazanılan bilgi birikimi, tecrübe ve teknolojinin de bu araçlara uygulanması motor güçlerini artırmış, ağırlıklarının azaltılması ile de kilogram başına düşen beygir gücünü müthiş bir oranda artırmıştı.
Artan bu motor beygir gücünü dizginleyecek fren sistemleri, aktif ve pasif güvenlik sistemleri çoğu zaman yetersiz kaldığından birçok ölümlü kazalara karıştılar. 90’lı yılların "Hot Hatch” otomobilleri Uçan Tabut ismi ne kadar kulağa kötü gelse de sahipleri için "Uçan” kelimesi daha heyecan vericiydi.
Okyanusun diğer yanında V dizilimli koca motor ve ağırlıklarıyla Amerikanlar diyete girmiş ancak Avrupa kıtasında krallıklarını ilan etmiş "hot hatch” lerin go-karta yaklaşan sürüş zevkine yaklaşamamıştı.
O yıllarda ülkemize ithal edilmeyen bir çok Hot Hatch vardı. Bazıları efsane haline gelmiş özellikleri ise bazen abartılarak kulaktan kulağa öğrenilmiş, ezberlenmeye çalışılmıştı.
Marka, model ile birlikte dönemi anlatan diğer kelimeler ise, GTI, GSI, daha sonraları VTI… yüksek RPM, kesici iptali, Çift Egzantrikli, 16 Subaplı, Subap zamanlaması, tek kapılı, coupe gibi kelimelerdi. Modifiyeden anlaşılan KN açık hava filtresi , Remus spor eksoz, arka pandizota dizilmiş 2 çift Pionerr 6985 : )
Henüz aşırı besleme, re-maping, harici beyin (Stand Alone ECU) hayatımızda değildi. Haram nedir bilinmezdi, basıncı açarak alacağınız gücü ancak çok ekstrem bir modifiye olan dereceli eksantrik ile ya da stroker kit bile zor alabilirdiniz. Bu arabalardan bir kaçını kullanmış olan biri olarak o yılları ben de özlüyorum. Aracı park ettiğimde bir Airbus indirmişçesine duyduğum heyecanı… sevgimden, kilitleyip giderken dönüp arkama iki defa baktığım yılları… Artık devir oto-robotlara dönmüş ulaşım araçlarının devri. Bir teknoloji markasının çıkardığı teknolojiyi bütün otomobil firmalarının araçlarına uyguladığı devir. Rüzgar tünellerinde dizayn edilen cd (sürtünme katsayısı) öncelik olduğu devir. 90’lı yılların "Hot Hatch” otomobilleri Kaza ve kazaya bağlı ölüm/yaralanma oranlarının azalması tabii ki de çok güzel ve takdire değer. Günümüzde bu güven duygusunu yaşarken adrenalinden, yüksek nabız, tansiyon ve heyecandan avuçlarımızdaki teri kaybettik. Artık 80-90 yılların efsanelerine konsol oyunlarında özlem gideriyoruz. Sayısı pek az olan şanslılar ise güzel havalı günlerde hafta sonlarında geçmişe yolculuk yapıyor.
Ülkemizde efsaneleşmiş bu araçlardan başlıcaları
- Volkswagen GTI MK2 (Atmosferik)
- Peugeot 205 GTI (Atmosferik)
- Seat Ibiza Cupra (Atmosferik)
- Honda CRX (Atmosferik)
- Peugeot 306 S16-GTI (Atmosferik)
- Citroen Saxo VTS (Atmosferik)
- Peugeot 106 GTI (Atmosferik)
- Peugeot 406 Coupe (Atmosferik)
- Honda Civic VTI (Atmosferik)
- Nissan NX Coupe (Atmosferik)
- Nissan 200 SX (Turbo)
- Rover 220 (Turbo)
- Mitsubishi Evo VI (Turbo)
- Subaru Impreza GC8 (Turbo)